Program mindfulnessa i yoge: Drago mi je upoznati Se!

Želite upoznati sebe i naučiti se slušati?

Želite doznati što je to nešto zvano mindfulness i zašto se uopće tako zove?

Udruga Mindfulness Hrvatska donosi vam jedinstveni program ”Drago mi je upoznati Se!” u trajanju od 5 tjedana koji kombinira učenje i prakticiranje mindfulnessa (usredotočene svjesnosti) i praksu joge.


drago mi je upoznati se.jpg

 

Mindfulness kao riječ sve se više upotrebljava u svijetu, a i u Hrvatskoj, a interes za proučavanje onoga što se krije iza tog naziva postaje sve veći. Prakticiranjem usredotočene svjesnosti iskorištavaju se bolje vlastiti kapaciteti što ukazuje na to da je zainteresiranost za mindfulness upravo zainteresiranost za Sebe. Zainteresiranost za ono što se krije iza svakodnevnih distrakcija, u onoj tišini i kontaktu sa svojim iskustvom u sadašnjem trenutku.  Ne radi se o nekoj tehnici ili vještini izvan vas samih. Radi se upravo o upoznavanju najboljeg alata kojeg ćemo ikad imati – našeg tijela i uma.

Kako sve kreće od nas samih, osmislili smo program kraćeg trajanja u kojem kombiniramo tečaj mindfulnessa s praksom joge koja je usklađena s temama koje se obrađuju. Joga također počiva na promatranju i slušanju svog tijela u trenutku i može pomoći osobi da iskustvo bivanja u trenutku obogati s dubljim iskustvom prisutnosti u tijelu. Kroz praksu joge postajemo svjesniji svog tijela, ali i stječemo uvid o jedinstvu i međusobnoj povezanosti cjelina tijela, uma i duha. Djelujući na jednoj razini utječemo i na ostale; a ciljanim djelovanjem na više razina istovremeno, događaju se najbolji rezultati – omogućujemo sami tijelu i umu povratak u svoju prirodnu ravnotežu.

Značenje Mindfulnessa nije ništa novo, za svakoga ponaosob svjesnost postoji onoliko dugo koliko smo živi. No,  mindfulnessom se želi njegovati način drugačije svjesnosti – one u sadašnjem trenutku, s namjerom i bez prosudbe.  Ovim 5 – tjednim programom mindfulnessa i joge možete se na trenutke vratiti u sadašnji trenutak i naučiti kakvu kvalitetu svjesnosti njegovati prema sebi i okolini.

KADA?

Trajanje:  5 tjedana (1x mindfulness tjedno, 1x tjedno yoga – odvojeni dani – utorak: MINDFULNESS – 19:00 – 20:15, četvrtak: YOGA – 19:00 – 20:15)

  1. tjedan: utorak 13.11. i četvrtak 15. 11. 2018. u 19:00 – 20:15h
  2. tjedan: utorak 20.11. i četvrtak 22.11. u 19:00 – 20:15h
  3. tjedan: utorak 27. 11. i četvrtak 29.11. u 19:00 – 20:15h
  4. tjedan: utorak 04.12. i četvrtak 06.12. .u 129:00 – 20:15h
  5. tjedan: utorak 11.12. i četvrtak 13.12. u 19:00 – 20:15h

NAČIN PLAĆANJA I CIJENA?

Cijena programa  je 600 kn, a rezervacija mjesta se vrši unaprijed uplatom od 200 kn. Ostatak od 400 kn se plaća na prvom susretu.

Po prijavi na program dobit ćete detaljne informacije o načinu uplate na račun Udruge. Uplatom rezervirate svoje mjesto na programu, a u slučaju nedolaska uplaćeni iznos se ne vraća. Plaća se cijeli program bez obzira na broj dolazaka.

BROJ SUDIONIKA?

Broj sudionika:  6 sudionika

ZA KOGA?

Program je namijenjen za osobe starije od 18 godina koje ne moraju imati prethodnog iskustva u jogi niti u mindfulnessu.

SADRŽAJ PROGRAMA?

Program se sastoji od dvije komponente – mindfulnessa i joge. Oba dijela su sadržajno i svrhovito povezana. Tjedan započinje mindfulnessom i nastavlja se jogom. Zasebne voditeljice vode mindfulness i jogu, dok su na prvom i zadnjem susretu voditeljice zajedno u grupi s članovima grupe. Ovako su ukratko opisane teme po tjednima.

Mindfulness:

  1. Tjedan: Što je to um i koja je njegova funkcija?

Osvještavanje uma, njegove funkcije i upoznavanje prirode uma.

  1. Tjedan: Kakve veze ima tijelo s umom i obrnuto?

Osvještavanje veze između uma i tijela – utjecaj uma na tijelo i obrnuto. Usredotočiti se na cjeloviti pristup sebi.

  1. Tjedan: Što znači biti svjestan svojih unutarnjih iskustava i s kakvim odnosom?

Osvještavanje i neprosuđivanje unutarnjih iskustava tijela i uma.

  1. Tjedan: Mogu li se učiti suosjećanju?

Prakticiranje suosjećanje prema sebi i drugima.

  1. Tjedan: Mogu li naučiti govoriti drugačije, iz srca?

Učenje o nježnom i nenasilnom govoru te osvještavanje osjećaja zahvalnosti.

Yoga:


fitness-girl-hands-374694.jpg

Četvrtkom ćemo tijekom svih 5 tjedana kroz nježnu praksu joge, prilagođenu svima bez obzira na prethodno iskustvo u vježbanju, implementirati komponente programa s kojima se upoznajemo utorkom. Prilikom vježbanja, aktivno primjenjujemo sve tematske cjeline te iskustveno osvještavamo povezanost tijela, uma i daha kroz pokret i položaje. Kroz usmjeravanje pažnje na tijelo te kroz vježbe svjesnog disanja razvijamo osluškivanje samih sebe i ljubav prema sebi. Učimo osjećati i poštivati svoje tijelo te ga svjesno pokretati. Svrha prakse je opustiti se, usmjeriti se na sadašnji trenutak, voditi brigu o sebi, te se na kraju kao rezultat svega toga zajedno, osjećati dobro.

Materijali koje program uključuje su:

Priručnik uz kojeg se dobije CD s audio zapisima prakticiranja mindfulnessa, dnevnici praćenja iskustva prakticiranja mindfulnessa kod kuće/na poslu. Za vježbu joge osigurane su prostirke, a potrebno je ponijeti ugodnu slojevitu odjeću.

Cijeli program izvodi se na hrvatskom jeziku. Priručnik uz audio zapise također je na hrvatskom jeziku.

O VODITELJICAMA?

Ivana Kurtov je socijalna pedagoginja s iskustvom rada po principima mindfulnessa u kliničkom okruženju. Ujedno je i jedna od osnivačica Udruge Mindfulness Hrvatska. Još kao studentica započinje raditi pri Centru BEA (Centar za poremećaje hranjenja) vodeći grupe po principima mindfulnessa. Nastavlja se baviti istom populacijom u psihijatrijskoj bolnici i proširuje svoje iskustvo u drugim područjima mentalnog zdravlja. U vrlo kratkom vremenu stječe puno iskustva u radu s različitim problemima/poremećajima, a radi i na evaluaciji učinkovitosti utjecaja mindfulnessa u tretmanu (istraživanje utjecaja mindfulnessa na liječenje poremećaja hranjenja, 2017). S Mindfulnessom se susreće tijekom studiranja na Edukacijsko-rehabilitacijskom fakultetu. Zatim završava program Mindfulness Based Living Course (MBLC) pod vodstvom Davida McMurtrya. Sudjeluje na stručnom skupu ERF-a – Mindfulness and Compassion in Action (2017). Kao vrlo mlada počela je s radom, tako da i dalje kontinuirano radi na proučavanju mindfulnessa i ljudskog funkcioniranja. Želja joj je približiti što većem broju ljudi značenje pojma mindfulness ili usredotočena svjesnost. Približiti mindfulness u one sfere života gdje vlada svakodnevni kaos i gdje se čini vrlo zahtjevnim i emocionalno teškim unijeti trenutke svjesnosti, neprosuđivanja i ljubaznosti prema sebi i drugima. Nadahnuta dosadašnjim iskustvom rada s ljudima, shvaća kako je pristup mindfulnessa sveobuhvatan i zbog toga vrlo pristupačan. Slijedom toga, događa se upoznavanje s neistraženim dijelovima sebe i okoline što mijenja način življenja.

Helena Cuculić – Nakon vlastite sedmogodišnje redovne prakse kroz koju je praksu joge vrlo zavoljela, 2016.g. završava prvi teacher training “Natarani” u UK, a zatim nastavlja edukaciju u području joge i ajurvede u Zagrebu pri Institutu za yogu i ayurvedu “Sunce” – Yoga Instructor Certificate (300hr EYF, 2018.). Diplomirala na Studiju dizajna u Zagrebu. Završila je edukaciju napredne Reference Point Therapy – metodu iscjeljivanja emocionalnih trauma (2012.), pohađala cikluse stručnih seminara Analitičke psihologije u Zagrebu (2015. – 2016.), te nastavlja edukaciju u Hrvatskom društvu za analitičku psihologiju; međunarodni seminar Kvantne medicine (2016.), stručni seminar “Vježbenica za pokret i ples” (2018.) kao i druge seminare i radionice manualno-energetskih metoda rada na tijelu. Kontinuirano nadopunjuje stečena znanja te pohađa predavanja, konferencije, seminare i radionice u povezanim područjima interesa – joge, psihologije, plesa, kineziologije, holističkim i integrativnim pristupima za unaprjeđenje kvalitete života. Proučava praksu joge s posebnim interesom na psihološke benefite svjesnog pokreta, usredotočene pažnje i relaksacije te dobrobiti integrativnog pristupa na cjelokupnu kvalitetu života; od dječje dobi pa nadalje. Surađuje s udrugama na različitim projektima vezanim uz svjesni pokret, jogu i ples, a želja joj je da kroz sve te prakse upoznajemo različite aspekte sebe, ostvarimo bliži kontakt sa sobom i kroz to pronađemo unutarnju radost i mir koji postoje unutar svakog od nas.

PRIJAVE I DODATNE INFORMACIJE:

Mjesto održavanja programa: Zagreb, Gornji grad

Prijava je obavezna s uplatom za rezervaciju mjesta. Prijave do 03.11.2018. ili do popunjenja mjesta na e-mail:  info@mindfulness-hrvatska.hr