Prijavi se na program Mindfulnessa i Joge

Program spoja mindfulnessa i yoge: ”Tijelo i Um: susret dvaju svjetova”

Četvrtkom spajamo Jogu i Mindfulness!

53593453_1016110961912433_7203130458605879296_n
Želite doznati što je to nešto zvano mindfulness i zašto se uopće tako zove?
Želite upoznati sebe i naučiti se slušati?
Vidjeli kako je to kada disanje vodi um?
Naučiti komunicirati s tijelom i dopustiti da vam ta spoznaja pomogne u raznim uvjetima?
Vidjeti kako um utječe na tijelo i obrnuto.

I na kraju želiš uvesti vrijeme samo za sebe, odmoriti se usred kaosa i susresti se s vlastitim potrebama?

Udruga Mindfulness Hrvatska donosi vam jedinstveni program ”Tijelo i Um: susret dvaju svjetova” u trajanju od 5 tjedana koji kombinira učenje i prakticiranje mindfulnessa (usredotočene svjesnosti) i praksu joge. Mindfulness kao riječ sve se više upotrebljava u svijetu, a i u Hrvatskoj, a interes za proučavanje onoga što se krije iza tog naziva postaje sve veći. Prakticiranjem usredotočene svjesnosti iskorištavaju se bolje vlastiti kapaciteti što ukazuje na to da je zainteresiranost za mindfulness upravo zainteresiranost za Sebe. Zainteresiranost za ono što se krije iza svakodnevnih distrakcija, u onoj tišini i kontaktu sa svojim iskustvom u sadašnjem trenutku. Ne radi se o nekoj tehnici ili vještini izvan vas samih. Radi se upravo o upoznavanju najboljeg alata kojeg ćemo ikad imati – našeg tijela i uma.
Kako sve kreće od nas samih, osmislili smo program kraćeg trajanja u kojem kombiniramo tečaj mindfulnessa s praksom joge usklađenom s temama koje se obrađuju. Joga također počiva na
promatranju i slušanju svog tijela u trenutku i može pomoći osobi da iskustvo bivanja u trenutku obogati s dubljim iskustvom prisutnosti u tijelu. Kroz praksu joge postajemo svjesniji svog tijela, ali i stječemo uvid o jedinstvu i međusobnoj povezanosti cjelina tijela, uma i duha. Djelujući na jednoj razini utječemo i na ostale; a ciljanim djelovanjem na više razina istovremeno, događaju se najbolji rezultati – omogućujemo sami tijelu i umu povratak u svoju prirodnu ravnotežu.

Značenje Mindfulnessa nije ništa novo, za svakoga ponaosob svjesnost postoji onoliko dugo koliko smo živi. No, mindfulnessom se želi njegovati način drugačije svjesnosti – one u sadašnjem trenutku, s namjerom i bez prosudbe. Ovim 5 – tjednim programom mindfulnessa i joge možete se na trenutke vratiti u sadašnji trenutak i naučiti kakvu kvalitetu svjesnosti njegovati prema sebi i okolini.

KADA?
Trajanje: 5 tjedana
1. tjedan: četvrtak 28.03. 19:00 – 21:00h
2. tjedan: četvrtak 04.04. 19:00 – 21:00h
3. tjedan: četvrtak 11.04. 19:00 – 21:00h
4. tjedan: četvrtak 18.04. 19:00 – 21:00h
5. tjedan: četvrtak 25.04. 19:00 – 21:00h

NAČIN PLAĆANJA I CIJENA?
Ukupna Cijena programa je 600 kn, a rezervacija mjesta se vrši unaprijed uplatom od 200 kn. Ostatak od 400 kn plaća se na prvom susretu. Po prijavi na program dobit ćete detaljne informacije o načinu uplate na račun Udruge.
Uplatom rezervirate svoje mjesto na programu, a u slučaju nedolaska uplaćeni iznos se ne vraća. Plaća se cijeli program bez obzira na broj dolazaka.

BROJ SUDIONIKA?
Ograničeni broj sudionika je 6 radi održavanja kvalitete programa.

ZA KOGA?
Program je namijenjen za osobe starije od 18 godina koje žele probati jogu/mindfulness (početnike) ili onima koji žele nadograditi svoje već postojeće prakse.

SADRŽAJ PROGRAMA?
Program se sastoji od dvije komponente – mindfulnessa i joge. Oba dijela su sadržajno i svrhovito povezana. Zasebne voditeljice vode mindfulness i jogu.
Ovako su ukratko opisane teme po tjednima:

Mindfulness:
1. Tjedan: Što je to um i koja je njegova funkcija?
Osvještavanje uma, njegove funkcije i upoznavanje prirode uma.
2. Tjedan: Kakve veze ima tijelo s umom i obrnuto?
Osvještavanje veze između uma i tijela – utjecaj uma na tijelo i obrnuto. Usredotočiti se na cjeloviti
pristup sebi.
3. Tjedan: Što znači biti svjestan svojih unutarnjih iskustava i s kakvim odnosom?
Osvještavanje i neprosuđivanje unutarnjih iskustava tijela i uma.
4. Tjedan: Mogu li se učiti suosjećanju?
Prakticiranje suosjećanje prema sebi i drugima.
5. Tjedan: Mogu li naučiti govoriti drugačije, iz srca?
Učenje o nježnom i nenasilnom govoru te osvještavanje osjećaja zahvalnosti.

Yoga:
Tijekom svih 5 tjedana kroz nježnu praksu joge, prilagođenu svima bez obzira na prethodno iskustvo u vježbanju, implementirat ćemo komponente programa. Prilikom vježbanja, aktivno primjenjujemo sve tematske cjeline te iskustveno osvještavamo povezanost tijela, uma i daha kroz pokret i položaje. Kroz usmjeravanje pažnje na tijelo te kroz vježbe svjesnog disanja i kretanja razvijamo osluškivanje samih sebe, nježnost i ljubav prema sebi. Učimo osjećati i poštivati svoje tijelo te ga svjesno pokretati. Svrha prakse je usmjeriti se na sadašnji trenutak, voditi brigu o sebi, opustiti se te se na kraju kao rezultat svega toga zajedno, osjećati dobro.

Materijali koje program uključuje su:
Priručnik uz kojeg se dobije CD s audio zapisima prakticiranja mindfulnessa, dnevnici praćenja iskustva prakticiranja mindfulnessa kod kuće/na poslu. Za vježbu joge osigurane su prostirke, a potrebno je ponijeti ugodnu slojevitu odjeću.
Cijeli program izvodi se na hrvatskom jeziku. Priručnik uz audio zapise također je na hrvatskom jeziku.

O VODITELJICAMA?
Helena Cuculić
Nakon vlastite sedmogodišnje redovne prakse kroz koju je praksu joge vrlo zavoljela, 2016.g. završava prvi teacher training “Natarani” u UK, a zatim nastavlja edukaciju u području joge i ajurvede u Zagrebu pri Institutu za yogu i ayurvedu “Sunce” – Yoga Instructor Certificate (300hr EYF; 2018.).
Diplomirala na Studiju dizajna u Zagrebu. Završila je edukaciju napredne Reference Point Therapy – metodu iscjeljivanja emocionalnih trauma (2012.), pohađala cikluse stručnih seminara Analitičke psihologije u Zagrebu (2015. – 2016.), te nastavlja edukaciju u Hrvatskom društvu za analitičku psihologiju; međunarodni seminar Kvantne medicine (2016.), stručni seminar “Vježbenica za pokret i ples” (2018.) kao i druge seminare i radionice manualno-energetskih metoda rada na tijelu.
Kontinuirano nadopunjuje stečena znanja te pohađa predavanja, konferencije, seminare i radionice u povezanim područjima interesa – joge, psihologije, plesa, kineziologije, holističkim i integrativnim
pristupima za unaprjeđenje kvalitete života. Proučava praksu joge s posebnim interesom na psihološke benefite svjesnog pokreta, usredotočene pažnje i relaksacije te dobrobiti integrativnog
pristupa na cjelokupnu kvalitetu života; od dječje dobi pa nadalje. Tijekom 2018. završava program Mindfulness Based Living Course (MBLC) pod vodstvom Davida McMurtrya, u 2019. pohađa Certified Mindfulness Training Course; te u udruzi Mindfulness
Hrvatska sa Ivanom Kurtov pokreće program spoja mindfulnessa i joge ”Drago mi je upoznati Se”. Surađuje s udrugama na različitim projektima vezanim uz svjesni pokret, jogu i ples, a želja joj je da kroz sve te prakse upoznajemo različite aspekte sebe, ostvarimo bliži kontakt sa sobom i kroz to pronađemo unutarnju radost i mir koji postoje unutar svakog od nas.

Matea Đaković
„Što sam? Tko sam? Ja sam samo sanjar (…)“ uvijek mi taj citat prvo prođe glavom kada mi kažu da napišem životopis. Kada bih krenula školski bilo bi to ovako, rehabilitatorica, praktičarka Kliničke art ekspresivne terapije (CEAT), trenutno radim u osnovnoj školi kao stručna suradnica. Kada bih krenula po svome, bilo bi to ovako, vila, sanjarka, zaljubljenica u život i igru, život koji je igra, ona koja vjeruje u ljepotu i svjetlost mraka, u naš yin i yang. Je li to dosta? Kažu mi da nije. Na samim počecima faksa krenuh polako, bojažljivo, ali negdje duboko unutra i jako sigurno koračati tim stazama šarenih boja, posutih šljokicama. Bilo je to prvo kroz art radionice za žene, pa je tu uplesala i praksa 5Ritmova, sviranje djembi, raznorazne joga radionice, Movement Medicine praksa, radionice kroz koje sam plovila malo „dubljim“ slojevima sebe, predavanja, putovanja, istraživanja, ljudi koje sam susretala, Erasmus razmjene na teme održivog razvoja, mentalnoga zdravlja, brige o sebi, holističkih pristupa koji su zagrlili sve ono što volim ples, meditaciju, izražavanje kroz art, glas, mantranja, jogu, prirodu, bivanje! Onda se zaljubih u tu jogu skroz na skroz, koja je zagrlila
mene, art, pokret, dah, prisustvo.. Koja je to sve nekako integrirala u meni, pokazala mi moju kralježnicu, nit vodilju, pokazala mi da se mogu uvijek nečemu vratiti, samo biti to što jesam, sa svim svojim vrlinama i „manama“. Koja me naučila i još uvijek uči da pustim očekivanja od sebe same prvo, da zastanem, da se vratim dahu i samo osluhnem kako sam, tko sam u tome trenutku… Mogla bih sada do zauvijek pisati ovdje, jer očito volim i pisati. Ali da, mislim da je kroz nju, gospođu jogu, mindfulness postao dio mene, moga života i nekako kada se otvorila prilika za ovo, kada me je draga Ivana pitala hoću li preuzeti „njezinu palicu“, prirodno je odgovor došao, i unatoč strahu, nećemo se lagati, bio je prisutan itekako (i
još uvijek jest, i neka je), rekla sam glasno i jasno: “Da!“. Moji najveći učitelji i učiteljice su bila, i još uvijek jesu djeca. Uče me, baš poput gospođe joge, bivanju tu i sada, udahu i izdahu, ne vezivanju ni za što i ni za koga, pa čak ni za sebe same! E to je ono što znam da vam mogu ponuditi, podijeliti s vama, priliku da zajedno još malo narastemo, da se još malo otvorimo za nova i stara iskustva, da dišemo, da osjetimo, da budemo, i da prihvatimo da je sve u redu baš takvo kakvo je, pa čak i kada boli, i da pustimo da otplovi dalje ili nježno leluja uz nas, dok ne budemo spremni za nešto novo. Živili! Ili namaste! Isto je;)

PRIJAVE I DODATNE INFORMACIJE:
Mjesto održavanja programa: Zagreb, Gornji grad
Prijava je obavezna s uplatom za rezervaciju mjesta. Prijave po redu do popunjenja mjesta na e-mail: info@mindfulness-hrvatska.hr

Upiti, prijave i informacije na email: info@mindfulness-hrvatska.hr, s naznakom programa: Spoj mindfulnessa i yoge.
Web stranica: www.mindfulness-hrvatska.hr
Udruga Mindfulness Hrvatska zadržava pravo odgode termina početka programa. Program započinje prijavom dovoljnog broja polaznika.