O NAMA

“Mindfulness Hrvatska” neprofitna je organizacija koja je osnovana s ciljem promoviranja, podržavanja, razvijanja i evaluiranja prakticiranja sekularnog mindfulnessa u Hrvatskoj.

U hrvatskom jeziku mindfulness se prevodi kao „usredotočena svjesnost“ ili „sveobuhvatna svijest“, a po definiciji opisuje usmjeravanje pažnje na poseban način: s namjerom, u sadašnjem trenutku, otvorenog uma, sa znatiželjom i bez prosuđivanja. Mindfulness u svojoj formi sadrži sekularnu (nereligijsku) meditacijsku/kontemplativnu praksu koja je podložna učenju i dostupna je svima. Mindfulness se sve više počinje proučavati, istraživati i prakticirati, a dobrobit prakticiranja mindfulnessa uočena je jednako kod  djece, mladih i odraslih.

Naša vizija je mindfulness za SVE, za male, mlade, odrasle i stare. Udruga Mindfulness Hrvatska nastoji otvoriti vrata mindfulnessa u više sfera života, uključujući one koji žele i one kojima treba. Pa tako mindfulness želimo unijeti u školstvo, odgojne ustanove, bolnice i poslovna okruženja. Zahvaljujući mnogim ljudima koji dolaze iz različitih područja naša vizija polako postaje djelovanje.


Naš tim:

David McMurtry
David McMurtry

Dr David McMurtry predsjednik je udruge Mindfulness Hrvatska te predvodi razvoj i organizaciju naše udruge. David je dugogodišnji praktikant meditacije i profesionalno je uključen u podučavanje mindfulnessa širokom rasponu studenata od 2007. godine. Profesor emeritus je na Sveučilištu u Aberdeenu u Škotskoj (UK), gdje je, prije nego što se preselio u Zagreb 2015., bio suosnivač i direktor programa na magisteriju Studija Mindfulnessa (MSc in Studies in Mindfulness). Taj inovativni program bio je jedan od prvih magisterija Mindfulnessa. Sudionici razvijaju osobnu praksu mindfulnessa, primjenjuju mindfulness u svom radu, profesionalnom ili obiteljskom kontekstu te provode istraživanje malih razmjera. David poučava mindfulness u Zagrebu, uključujući naš 8-tjedni “Mindfulness Based Living Course” (MBLC) tečaj te tečajeve Level 1 Course “Being Present” i Level 2 Course “Responding With Compassion” kreirane pod Mindfulness Savezom (Mindfulness Association) iz UK. David je također direktor “Inspired By Learning”, online izdavača koji sudjeluje na stvaranju knjiga i drugih materijala sa autorima koji žele podijeliti svoju osobnu praksu i učenja.


Ivana Kurtov

Ivana Kurtov dopredsjednica je udruge Mindfulness Hrvatska. Ivana trenutno živi u Australiji kako bi obogatila svoju praksu i znanje u disciplinama koje povezuju tijelo i um kao što su yoga, mindfulness i ostale meditativne prakse. Poslije završetka studija socijalne pedagogije zapošljava se u psihijatrijskoj bolnici Sv. Ivan, gdje radi kao terapeut koristeći mindfulness tehnike u tretmanu poremećaja hranjenja te poremećaja uzrokovanih stresom i traumom. Svoje prve korake korištenja mindfulnessa okusila je na fakultetu i ubrzo počela koristiti stečeno znanje i iskustvo u tretmanu poremećaja hranjenja pri Centru BEA. Ivana pokazuje strast u impliciranju mindfulnessa u području mentalnog zdravlja kao alternativni oblik tretmana koji ima veliku moć transformacije. Iskustvo i učenje u provođenju mindfulness programa stekla je sudjelovajući na više programa Mindfulness Based Living Course, slušajući i sudjelovajući u online učenju od raznih svjetskih učitelja, baš kao što i trenutno uči boraveći u Australiji. Ivana duboko vjeruje kako je svjesnost satkana u našim tijelima prirodno i bez napora, no kako danas učimo ponovno vjerovati svom tijelu i onome što ono govori.


Članstvo u udruzi

Udruga Mindfulness Hrvatska službeno je postala punopravna udruga u srpnju 2018. godine. Odluke o članstvu i pogodnostima za članove bit će donesene na nadolazaćem sastanku u rujnu. Ukoliko ste zainteresirani za članstvo molimo da nas kontaktirate i javit ćemo Vam se u najkraćem roku.


Puno hvala svima koji su svojim trudom, dolascima na sastanke, izdvajanjem slobodnog vremena i pokazivanja velikog entuzijazma, doveli do stvaranja i oživljavanja udruge Mindfulness Hrvatska.

adult-business-close-up-433495.jpg