O NAMA

“Mindfulness Hrvatska” neprofitna je organizacija koja je osnovana s ciljem promoviranja, podržavanja, razvijanja i evaluiranja prakticiranja sekularnog mindfulnessa u Hrvatskoj.

U hrvatskom jeziku mindfulness se prevodi kao „usredotočena svjesnost“ ili „sveobuhvatna svijest“, a po definiciji opisuje usmjeravanje pažnje na poseban način: s namjerom, u sadašnjem trenutku, otvorenog uma, sa znatiželjom i bez prosuđivanja. Mindfulness u svojoj formi sadrži sekularnu (nereligijsku) meditacijsku/kontemplativnu praksu koja je podložna učenju i dostupna je svima. Mindfulness se sve više počinje proučavati, istraživati i prakticirati, a dobrobit prakticiranja mindfulnessa uočena je jednako kod  djece, mladih i odraslih.

Naša vizija je mindfulness za SVE, za male, mlade, odrasle i stare. Udruga Mindfulness Hrvatska nastoji otvoriti vrata mindfulnessa u više sfera života, uključujući one koji žele i one kojima treba. Pa tako mindfulness želimo unijeti u školstvo, odgojne ustanove, bolnice i poslovna okruženja. Zahvaljujući mnogim ljudima koji dolaze iz različitih područja naša vizija polako postaje djelovanje.


Naš tim:

David McMurtry
David McMurtry

Dr David McMurtry predsjednik je udruge Mindfulness Hrvatska te predvodi razvoj i organizaciju naše udruge. David je dugogodišnji praktikant meditacije i profesionalno je uključen u podučavanje mindfulnessa širokom rasponu studenata od 2007. godine. Profesor emeritus je na Sveučilištu u Aberdeenu u Škotskoj (UK), gdje je, prije nego što se preselio u Zagreb 2015., bio suosnivač i direktor programa na magisteriju Studija Mindfulnessa (MSc in Studies in Mindfulness). Taj inovativni program bio je jedan od prvih magisterija Mindfulnessa. Sudionici razvijaju osobnu praksu mindfulnessa, primjenjuju mindfulness u svom radu, profesionalnom ili obiteljskom kontekstu te provode istraživanje malih razmjera. David poučava mindfulness u Zagrebu, uključujući naš 8-tjedni “Mindfulness Based Living Course” (MBLC) tečaj te tečajeve Level 1 Course “Being Present” i Level 2 Course “Responding With Compassion” kreirane pod Mindfulness Savezom (Mindfulness Association) iz UK. David je također direktor “Inspired By Learning”, online izdavača koji sudjeluje na stvaranju knjiga i drugih materijala sa autorima koji žele podijeliti svoju osobnu praksu i učenja.


Ivana Kurtov

Ivana Kurtov suosnivačica je udruge Mindfulness Hrvatska. Ivana trenutno živi u Australiji kako bi obogatila svoju praksu i znanje u disciplinama koje povezuju tijelo i um kao što su yoga, mindfulness i ostale meditativne prakse. Poslije završetka studija socijalne pedagogije zapošljava se u psihijatrijskoj bolnici Sv. Ivan, gdje radi kao terapeut koristeći mindfulness tehnike u tretmanu poremećaja hranjenja te poremećaja uzrokovanih stresom i traumom. Svoje prve korake korištenja mindfulnessa okusila je na fakultetu i ubrzo počela koristiti stečeno znanje i iskustvo u tretmanu poremećaja hranjenja pri Centru BEA. Ivana pokazuje strast u impliciranju mindfulnessa u području mentalnog zdravlja kao alternativni oblik tretmana koji ima veliku moć transformacije. Iskustvo i učenje u provođenju mindfulness programa stekla je sudjelujući na više programa Mindfulness Based Living Course, slušajući i sudjelujući u online učenju od raznih svjetskih učitelja, baš kao što i trenutno uči boraveći u Australiji. Ivana duboko vjeruje kako je svjesnost satkana u našim tijelima prirodno i bez napora, no kako danas učimo ponovno vjerovati svom tijelu i onome što ono govori.


Ema Patrčević

Ema Patrčević tajnica je udruge Mindfulness Hrvatska.

Mindfulnessom se počela baviti za vrijeme studiranja socijalne pedagogije, polazeći kolegij Mindfulness ili usredotočena svjesnost u socijalnopedagoškom radu pod vodstvom profesorice doc.dr.sc. Josipe Mihić te je i diplomirala na temu uporabe mindfulness tehnika kao načina nošenja s ljutnjom kod mladih u institucionalnom tretmanu.

Kako joj je najveća strast i sreća rad s djecom i mladima, ovu je filozofiju radom u Udruzi Praktikum te volontiranjem u Udruzi Veranda predstavljala djeci predškolske i osnovnoškolske dobi.

Osmislila je i vodila projekt ”ARTEX” pri Centru za promicanje kvalitetnog života Labirint kojemu je ideja bila art i ekspresivne tehnike približiti studentima pomažućih profesija. U sklopu istoga projekta, vodila je radionicu mindfulnessa za studente.

Radeći kao stručna suradnica u Srednjoj školi Ivan Švear Ivanić Grad, počela mindfulnessa postaju osnova njenog individualnog i grupnog rada te ih koristi kao pristup u stvaranju i održavanju odnosa s mladima, ali i njihovim roditeljima i nastavnicima.

U Goričkom klubu mladih vodila je 4-tjedni trening mindfulnessa za odrasle.

Ema je polazila ”Mindfulness Based Living Course” pod vodstvom Davida McMurtryja, ”Certificated Mindfulness Training Course” pod vodstvom Davida McMurtryja i Anne Zubrzycki te je trenutno u daljnim edukacijama ”Responding With Compassion” i ”Teaching Skills”.

U slobodno vrijeme uživa uzgajati i učiti od biljaka, a te spoznaje u obliku crteža, pismenih zapisa i razgovorom rado dijeli s drugima.


Helena Cuculić

Helena Cuculić suradnica je udruge Mindfulness Hrvatska.
Nakon vlastite sedmogodišnje redovne prakse kroz koju je praksu joge vrlo zavoljela, 2016.g. završava prvi yoga teacher training “Natarani” u UK, a zatim nastavlja edukaciju u području joge i ajurvede u Zagrebu pri četverogodišnjem programu u Institutu za yogu i ayurvedu “Sunce” – Yoga Instructor Certificate (300hr EYF, 2018.). Diplomirala na Studiju dizajna u Zagrebu. Pohađala je cikluse stručnih seminara Analitičke psihologije u Zagrebu, te nastavlja edukaciju u Hrvatskom društvu za analitičku psihologiju. Završava program Mindfulness Based Living Course (MBLC) pod vodstvom Davida McMurtrya te u udruzi Mindfulness Hrvatska sa Ivanom Kurtov pokreće program ”Drago mi je upoznati Se”. Završila je Certificated Mindfulness Training Course certificiran od Mindfulness Association te nastavlja daljnje stupnjeve edukacije “Responding With Compassion” i ”Teaching Skills”. Kontinuirano nadopunjuje stečena znanja te pohađa predavanja, konferencije, seminare i radionice u povezanim područjima interesa – joge, psihologije, plesa, kineziologije, holističkim i integrativnim pristupima za unaprjeđenje kvalitete života. Završila je edukaciju napredne Reference Point Therapy –metodu iscjeljivanja emocionalnih trauma, međunarodni seminar Kvantne medicine, stručni seminar “Vježbenica za pokret i ples”.

Surađuje s udrugama na različitim projektima vezanim uz svjesni pokret, jogu, ples, kreativni izraz te u facilitaciji. Vanjska je suradnica volonterka u psihijatrijskoj bolnici Sv. Ivan, gdje u sklopu dnevne bolnice provodi vježbe svjesnog pokreta utemeljene u praksi joge, mindfulnessa i relaksacije.

Proučava prakse joge i mindfulnessa s posebnim interesom na psihološke benefite svjesnog pokreta, usredotočene pažnje i relaksacije te dobrobiti integrativnog pristupa na cjelokupnu kvalitetu života; od dječje dobi pa nadalje. Želja joj je da kroz sve te prakse upoznajemo različite aspekte sebe, ostvarimo bliži kontakt sa sobom i kroz to pronađemo unutarnju radost i mir koji postoje unutar svakog od nas.

Članstvo u udruzi

Udruga Mindfulness Hrvatska službeno je postala punopravna udruga u srpnju 2018. godine. Odluke o članstvu i pogodnostima za članove bit će donesene na nadolazaćem sastanku u rujnu. Ukoliko ste zainteresirani za članstvo molimo da nas kontaktirate i javit ćemo Vam se u najkraćem roku.


Puno hvala svima koji su svojim trudom, dolascima na sastanke, izdvajanjem slobodnog vremena i pokazivanja velikog entuzijazma, doveli do stvaranja i oživljavanja udruge Mindfulness Hrvatska.

adult-business-close-up-433495.jpg