Program Mindfulnessa i Joge

UPISI: Kontinuirane vježbe svjesnog pokreta

U ovo vrijeme kada se nalazimo kod kuće, održavanje umjerene aktivnosti i opuštanje su vrlo važni.

Pokrećemo online kontinuiranu praksu vježbi svjesnog pokreta, utemeljenu u praksama mindfulnessa, joge i relaksacije.

Tijekom prakse bavimo se osvještavanjem tijela i daha kroz svjesne izmjene položaja te opuštanje. Tijekom prakse vježbamo i nježan pristup prema sebi, poštovanje prema tijelu, osvještavamo svoje trenutne mogućnosti i granice te pratimo kako se osjećamo. Praksa je namijenjena svima koji se žele baviti svjesnim i ugodnim pokretom. Svrha prakse je osjećati se dobro u svom tijelu, voditi brigu o sebi, usmjeriti se na sadašnji trenutak i opustiti se.

Trajanje je 75 minuta, planirano je održavanje dva puta tjedno ponedjeljkom i srijedom od 17:30 do 18:45h, uživo putem online platforme. Participacija za mjesečni ciklus (8 termina po 75 minuta) je 300kn.

Voditeljica prakse je Helena Cuculić, instruktorica joge (300hr EYF: Institut za yogu i ayurvedu “Sunce” te je na 4. godini teacher training edukacije od 600 sati). Završila je Certificated Mindfulness Training Course i Train To Teach Mindfulness: Level 1 u edukaciji Mindfulness Teacher Training: ”Teaching Skills” certificiranih od Mindfulness Association. Od 2015. putem ciklusa stručnih seminara i rada na snovima educira se u Hrvatskom društvu za analitičku psihologiju.
Surađuje s udrugama, a od rujna 2019. u sklopu Dnevne bolnice za poremećaje prehrane H(RANA) u psihijatrijskoj bolnici Sv. Ivan u Zagrebu provodi vježbe svjesnog pokreta utemeljene u praksama joge i mindfulnessa.
Informacije i prijave: info@mindfulness-hrvatska.hr

Prijave:

Možete se prijaviti i u dolje priloženom okviru za prijavu.

Svjesni-pristup.jpg


Upis na program!!

Program: ”Tijelo i Um: susret dvaju svjetova”
mindfulness, yoga i slobodni pokret
14. 05. – 13. 06. 2019.

Uvodno predstavljanje programa: četvrtak 09. 05. 2019. 19:00-20:00h

Udruga Mindfulness Hrvatska Vam sa zadovoljstvom predstavlja jedinstveni 5-tjedni program “Tijelo i Um: susret dvaju svjetova” koji ujedinjuje učenje i prakticiranje mindfulnessa (usredotočene svjesnosti), praksu joge te elemente slobodnog pokreta. Voditeljice programa su Helena Cuculić i Matea Đaković. Program je namijenjen svima, onima koji još nemaju iskustvo u praksi mindfulnessa ili joge kao i onima koji već prakticiraju te žele nadograditi svoju praksu. Program objedinjuje teme i prakse koje se svakodnevno mogu koristiti u životu, koje olakšavaju nošenje s obavezama, emocijama i svime onim što čini život.

Uvodno predstavljanje programa: četvrtak 09. 05. 2019. 19:00-20:00h
Uvodnik se ne plaća i služi kako bi svaki potencijalni sudionik mogao odlučiti želi li pohađati program. Tada se ukratko predstavljaju cjeline i program. Potrebno je prijaviti se na mail u slučaju pohađanja tečaja kao i pohađanja samog uvodnika.

Početak programa: 14. 05. 2019.
Naknada za čitav program u trajanju od 5 tjedana je 600 kn. Materijali koje program uključuje su: tekstovi nakon susreta utorkom o temi koja se obrađivala i audio zapisi po kojima možete vježbati mindfulness kod kuće. Za vježbu joge osigurane su prostirke, a potrebno je ponijeti ugodnu slojevitu odjeću. Cijeli program izvodi se na hrvatskom jeziku. Po završetku programa, sudionici će primiti potvrdu o sudjelovanju.

Upite i prijavu na uvodni termin potrebno je izvršiti na e-mail: info@mindfulness-hrvatska.hr. Dostupna mjesta dodjeljuju se po redu prijave.

Dodatne informacije na web stranici udruge Mindfulness Hrvatska:
https://mindfulness-hrvatska.hr/
te udruga na Facebooku: https://www.facebook.com/CroatiaMindfulness

PROGRAM
1. tjedan: utorak 14. 05. i četvrtak 16. 05. u 19:00 – 20:15h
2. tjedan: utorak 21. 05. i četvrtak 23. 05. u 19:00 – 20:15h
3. tjedan: utorak 28. 05. i četvrtak 30. 05. u 19:00 – 20:15h
4. tjedan: utorak 04. 06. i četvrtak 06. 06. u 19:00 – 20:15h
5. tjedan utorak 11. 06. i četvrtak 13. 06. u 19:00 – 20:15h

Želite doznati što je to nešto zvano mindfulness i zašto se uopće tako zove?
Želite upoznati sebe i naučiti se slušati?
Osjetiti kako je to kada disanje vodi um?
Naučiti komunicirati s tijelom i dopustiti da vam ta spoznaja pomogne u raznim uvjetima?
Osvijestiti kako um utječe na tijelo i obrnuto?
Otkriti slobodni pokret i naučiti dopustiti tijelu da se izrazi?

Mindfulness kao riječ sve se više upotrebljava u svijetu, a i u Hrvatskoj, a interes za proučavanje onoga što se krije iza tog naziva postaje sve veći. Prakticiranjem usredotočene svjesnosti iskorištavaju se bolje vlastiti kapaciteti što ukazuje na to da je zainteresiranost za mindfulness upravo zainteresiranost za Sebe. Zainteresiranost za ono što se krije iza svakodnevnih distrakcija, u onoj tišini i kontaktu sa svojim iskustvom u sadašnjem trenutku. Ne radi se o nekoj tehnici ili vještini izvan vas samih. Radi se upravo o upoznavanju najboljeg alata kojeg ćemo ikad imati – našeg tijela i uma.
Kako sve kreće od nas samih, osmislili smo program kraćeg trajanja u kojem kombiniramo tečaj mindfulnessa s praksom joge koja je usklađena s temama koje se obrađuju te elementima slobodnog pokreta. Joga također počiva na promatranju i slušanju svog tijela u trenutku i može pomoći osobi da iskustvo bivanja u trenutku obogati s dubljim iskustvom prisutnosti u tijelu. Kroz praksu joge postajemo svjesniji svog tijela, ali i stječemo uvid o jedinstvu i međusobnoj povezanosti cjelina tijela, uma i duha. Djelujući na jednoj razini utječemo i na ostale; a ciljanim djelovanjem na više razina istovremeno, događaju se najbolji rezultati – omogućujemo sami tijelu i umu povratak u svoju prirodnu ravnotežu. Također, vježbat ćemo osvijestiti kako se u nekom trenutku naše tijelo osjeća i dati mu tu slobodu da se izrazi.

Značenje Mindfulnessa nije ništa novo, za svakoga ponaosob svjesnost postoji onoliko dugo koliko smo živi. No, mindfulnessom se želi njegovati način drugačije svjesnosti – one u sadašnjem trenutku, s namjerom i bez prosudbe. Ovim 5 – tjednim programom možete se na trenutke vratiti u sadašnji trenutak i naučiti kakvu kvalitetu svjesnosti njegovati prema sebi i okolini.

SADRŽAJ PROGRAMA
Programske cjeline su sadržajno i svrhovito povezane. Utorkom obrađujemo tematske cjeline s naglaskom na praksu mindfulnessa, a četvrtkom na praksu joge uz elemente slobodnog pokreta.

Mindfulness:
1. Tjedan: Što je to um i koja je njegova funkcija?
Osvještavanje uma, njegove funkcije i upoznavanje prirode uma.
2. Tjedan: Kakve veze ima tijelo s umom i obrnuto?
Osvještavanje veze između uma i tijela – utjecaj uma na tijelo i obrnuto. Usredotočiti se na cjeloviti
pristup sebi.
3. Tjedan: Što znači biti svjestan svojih unutarnjih iskustava i s kakvim odnosom?
Osvještavanje i neprosuđivanje unutarnjih iskustava tijela i uma.
4. Tjedan: Mogu li se učiti suosjećanju?
Prakticiranje suosjećanje prema sebi i drugima.
5. Tjedan: Mogu li naučiti govoriti drugačije, iz srca?
Učenje o nježnom i nenasilnom govoru te osvještavanje osjećaja zahvalnosti.

Yoga i elementi slobodnog pokreta:
Četvrtkom ćemo tijekom svih 5 tjedana kroz nježnu praksu joge, prilagođenu svima bez obzira na prethodno iskustvo u vježbanju, implementirati komponente programa s kojima se upoznajemo
utorkom. Prilikom vježbanja, aktivno primjenjujemo sve tematske cjeline te iskustveno osvještavamo povezanost tijela, uma i daha kroz pokret i položaje. Kroz usmjeravanje pažnje na tijelo, kroz vježbe svjesnog disanja i istraživanje slobodnih pokreta razvijamo osluškivanje samih sebe i ljubav prema sebi. Učimo osjećati i poštivati svoje tijelo, svjesno ga pokretati, ali i dopustiti mu da se samo izrazi da bi se ostvarila prirodna ravnoteža. Svrha prakse je opustiti se, usmjeriti se na sadašnji trenutak, voditi brigu o sebi, te se na kraju kao rezultat svega toga zajedno, osjećati dobro.

O VODITELJICAMA
Helena Cuculić
Nakon vlastite sedmogodišnje redovne prakse kroz koju je praksu joge vrlo zavoljela, 2016.g. završava prvi teacher training “Natarani” u UK, a zatim nastavlja edukaciju u području joge i ajurvede u Zagrebu pri Institutu za yogu i ayurvedu “Sunce” – Yoga Instructor Certificate (300hr EYF, 2018.).
Diplomirala na Studiju dizajna u Zagrebu. Završila je edukaciju napredne Reference Point Therapy –metodu iscjeljivanja emocionalnih trauma (2012.), pohađala cikluse stručnih seminara Analitičke psihologije u Zagrebu (2015. – 2016.), te nastavlja edukaciju u Hrvatskom društvu za analitičku psihologiju; međunarodni seminar Kvantne medicine (2016.), stručni seminar “Vježbenica za pokret i ples” (2018.) kao i druge seminare i radionice manualno-energetskih metoda rada na tijelu.
Kontinuirano nadopunjuje stečena znanja te pohađa predavanja, konferencije, seminare i radionice u povezanim područjima interesa – joge, psihologije, plesa, kineziologije, holističkim i integrativnim pristupima za unaprjeđenje kvalitete života. Proučava praksu joge s posebnim interesom na psihološke benefite svjesnog pokreta, usredotočene pažnje i relaksacije te dobrobiti integrativnog pristupa na cjelokupnu kvalitetu života; od dječje dobi pa nadalje. Tijekom 2018. završava program Mindfulness Based Living Course (MBLC) pod vodstvom Davida McMurtrya te u udruzi Mindfulness Hrvatska sa Ivanom Kurtov pokreće program ”Drago mi je upoznati Se”. Surađuje s udrugama na različitim projektima vezanim uz svjesni pokret, jogu i ples, a želja joj je da kroz sve te prakse upoznajemo različite aspekte sebe, ostvarimo bliži kontakt sa sobom i kroz to pronađemo unutarnju radost i mir koji postoje unutar svakog od nas.

Matea Đaković
„Što sam? Tko sam? Ja sam samo sanjar (…)“ uvijek mi taj citat prvo prođe glavom kada mi kažu da napišem životopis. Kada bih krenula školski bilo bi to ovako, završila sam ERF- edukacijsku rehabilitaciju, praktičarka sam Kliničke art ekspresivne
terapije (2godišnja CEAT edukacija), gdje sam trenutno asistentica u novom ciklusu edukacije, trenutno radim u osnovnoj školi kao stručna suradnica. Završila sam 8tjedni MBLC, stručnu edukaciju “Kako komunikacijom i igrom jačati emocionalnu inteligenciju”, sudjelovala na 4. Internacionalnoj art konferenciji u Zagrebu “Growing Together, Community as art”, vodila sam radionice za roditelje djece s teškoćama s fokusom na njihovo mentalno
zdravlje, radionice art terapije za studente, trenutno u školi i sa djecom u radu koristim kreativne medije, vježbe disanja i sl. Išla sam na mnoge joga radionice koje su se bavile povezivanjem tijela i daha, dubljeg upoznavanja i slušanja vlastitoga tijela i bivanja u njemu kroz dah, zatim na plesne radionice (5ritmova, Movment Medicine, DANCEMandala)…
Sudjelovala sam na Erasmus+ projektima koji su se bavili ovim i sličnim temama, kroz koje sam dodatno dobila neko novo iskustvo, upoznala nove ljude, načine razmišljanja i kroz koje sam mogla primjenjivati dosada naučeno, te ujedno isto nadograđivati. Kada bih krenula po svome, bilo bi to ovako, vila, sanjarka, zaljubljenica u život i igru, život koji je igra, ona koja vjeruje u ljepotu i svjetlost mraka, u naš yin i yang. Mogla bih se sada raspisati ovdje, ali
ukratko mislim da je kroz nju, gospođu jogu, mindfulness postao dio mene, moga života i nekako kada se otvorila prilika za ovo, kada me je draga Ivana pitala hoću li preuzeti „njezinu palicu“, prirodno je odgovor došao. Moji najveći učitelji i učiteljice su bila, i još uvijek jesu djeca. Uče me, baš poput gospođe joge, bivanju tu i sada, udahu i izdahu, ne vezivanju ni za što i ni za koga, pa čak ni za sebe same! E to je ono što znam da vam mogu ponuditi, podijeliti s vama, priliku da zajedno još malo narastemo, da se još malo otvorimo za nova i stara iskustva, da dišemo, da osjetimo, da budemo, i da prihvatimo da je sve u redu baš takvo kakvo je, pa čak i kada boli, i da pustimo da otplovi dalje ili nježno leluja uz nas, dok ne budemo spremni za nešto novo. Živili! Ili namaste! Isto je;)

NAČIN PLAĆANJA
Ukupna naknada za čitav program je 600 kn, a rezervacija mjesta se vrši unaprijed uplatom od 200 kn. Ostatak od 400 kn plaća se na prvom susretu.
Po prijavi na program dobit ćete detaljne informacije o načinu uplate na račun Udruge.
Uplatom rezervirate svoje mjesto na programu, a u slučaju nedolaska uplaćeni iznos se ne vraća. Plaća se cijeli program bez obzira na broj dolazaka.

BROJ SUDIONIKA
Ograničeni broj sudionika na 6 sudionika radi održavanja kvalitete programa.

ZA KOGA?
Program je namijenjen za osobe starije od 18 godina koje ne trebaju imati prethodnog iskustva u jogi niti u mindfulnessu.

PRIJAVE I DODATNE INFORMACIJE:
Prijava je obavezna s uplatom za rezervaciju mjesta.
Upiti, prijave do popunjenja mjesta i informacije na email: info@mindfulness-hrvatska.hr ili web stranicu: www.mindfulness-hrvatska.hr
Udruga Mindfulness Hrvatska zadržava pravo odgode termina početka programa. Program započinje kad se prijavi dovoljan broj polaznika.