O NAMA

“Mindfulness Hrvatska” neprofitna je organizacija koja je osnovana s ciljem promoviranja, podržavanja, razvijanja i evaluiranja prakticiranja sekularnog mindfulnessa u Hrvatskoj.

U hrvatskom jeziku mindfulness se prevodi kao „usredotočena svjesnost“ ili „sveobuhvatna svijest“, a po definiciji opisuje usmjeravanje pažnje na poseban način: s namjerom, u sadašnjem trenutku, otvorenog uma, sa znatiželjom i bez prosuđivanja. Mindfulness u svojoj formi sadrži sekularnu (nereligijsku) meditacijsku/kontemplativnu praksu koja je podložna učenju i dostupna je svima. Mindfulness se sve više počinje proučavati, istraživati i prakticirati, a dobrobit prakticiranja mindfulnessa uočena je jednako kod  djece, mladih i odraslih.

Naša vizija je mindfulness za SVE, za male, mlade, odrasle i stare. Udruga Mindfulness Hrvatska nastoji otvoriti vrata mindfulnessa u više sfera života, uključujući one koji žele i one kojima treba. Pa tako mindfulness želimo unijeti u školstvo, odgojne ustanove, bolnice i poslovna okruženja. Zahvaljujući mnogim ljudima koji dolaze iz različitih područja naša vizija polako postaje djelovanje.


Naš tim:

David McMurtry
David McMurtry

Dr David McMurtry predsjednik je udruge Mindfulness Hrvatska te predvodi razvoj i organizaciju naše udruge. David je dugogodišnji praktikant meditacije i profesionalno je uključen u podučavanje mindfulnessa širokom rasponu studenata od 2007. godine. Profesor emeritus je na Sveučilištu u Aberdeenu u Škotskoj (UK), gdje je, prije nego što se preselio u Zagreb 2015., bio suosnivač i direktor programa na magisteriju Studija Mindfulnessa (MSc in Studies in Mindfulness). Taj inovativni program bio je jedan od prvih magisterija Mindfulnessa. Sudionici razvijaju osobnu praksu mindfulnessa, primjenjuju mindfulness u svom radu, profesionalnom ili obiteljskom kontekstu te provode istraživanje malih razmjera. David poučava mindfulness u Zagrebu, uključujući naš 8-tjedni “Mindfulness Based Living Course” (MBLC) tečaj te tečajeve Level 1 Course “Being Present” i Level 2 Course “Responding With Compassion” kreirane pod Mindfulness Savezom (Mindfulness Association) iz UK. David je također direktor “Inspired By Learning”, online izdavača koji sudjeluje na stvaranju knjiga i drugih materijala sa autorima koji žele podijeliti svoju osobnu praksu i učenja.


Ivana Kurtov

Ivana Kurtov suosnivačica je udruge Mindfulness Hrvatska. Ivana trenutno živi u Australiji kako bi obogatila svoju praksu i znanje u disciplinama koje povezuju tijelo i um kao što su yoga, mindfulness i ostale meditativne prakse. Poslije završetka studija socijalne pedagogije zapošljava se u psihijatrijskoj bolnici Sv. Ivan, gdje radi kao terapeut koristeći mindfulness tehnike u tretmanu poremećaja hranjenja te poremećaja uzrokovanih stresom i traumom. Svoje prve korake korištenja mindfulnessa okusila je na fakultetu i ubrzo počela koristiti stečeno znanje i iskustvo u tretmanu poremećaja hranjenja pri Centru BEA. Ivana pokazuje strast u impliciranju mindfulnessa u području mentalnog zdravlja kao alternativni oblik tretmana koji ima veliku moć transformacije. Iskustvo i učenje u provođenju mindfulness programa stekla je sudjelujući na više programa Mindfulness Based Living Course, slušajući i sudjelujući u online učenju od raznih svjetskih učitelja, baš kao što i trenutno uči boraveći u Australiji. Ivana duboko vjeruje kako je svjesnost satkana u našim tijelima prirodno i bez napora, no kako danas učimo ponovno vjerovati svom tijelu i onome što ono govori.


Ema Patrčević

Ema Patrčević tajnica je udruge Mindfulness Hrvatska.

Mindfulnessom se počela baviti za vrijeme studiranja socijalne pedagogije, polazeći kolegij Mindfulness ili usredotočena svjesnost u socijalnopedagoškom radu pod vodstvom profesorice doc.dr.sc. Josipe Mihić te je i diplomirala na temu uporabe mindfulness tehnika kao načina nošenja s ljutnjom kod mladih u institucionalnom tretmanu.

Kako joj je najveća strast i sreća rad s djecom i mladima, ovu je filozofiju radom u Udruzi Praktikum te volontiranjem u Udruzi Veranda predstavljala djeci predškolske i osnovnoškolske dobi.

Osmislila je i vodila projekt ”ARTEX” pri Centru za promicanje kvalitetnog života Labirint kojemu je ideja bila art i ekspresivne tehnike približiti studentima pomažućih profesija. U sklopu istoga projekta, vodila je radionicu mindfulnessa za studente.

Radeći kao stručna suradnica u Srednjoj školi Ivan Švear Ivanić Grad, počela mindfulnessa postaju osnova njenog individualnog i grupnog rada te ih koristi kao pristup u stvaranju i održavanju odnosa s mladima, ali i njihovim roditeljima i nastavnicima.

U Goričkom klubu mladih vodila je 4-tjedni trening mindfulnessa za odrasle.

Ema je polazila ”Mindfulness Based Living Course” pod vodstvom Davida McMurtryja, ”Certificated Mindfulness Training Course” pod vodstvom Davida McMurtryja i Anne Zubrzycki te je trenutno u daljnoj edukaciji ”Teaching Skills”.

U slobodno vrijeme uživa uzgajati i učiti od biljaka, a te spoznaje u obliku crteža, pismenih zapisa i razgovorom rado dijeli s drugima.


Helena Cuculić

Helena Cuculić suradnica je udruge Mindfulness Hrvatska.
Nakon vlastite sedmogodišnje redovne prakse kroz koju je praksu joge vrlo zavoljela, 2016.g. završava prvi yoga teacher training “Natarani” u UK, a zatim nastavlja edukaciju u području joge i ajurvede u Zagrebu pri četverogodišnjem programu u Institutu za yogu i ayurvedu “Sunce” – Yoga Instructor Certificate (300hr EYF, 2018.). Diplomirala na Studiju dizajna u Zagrebu. Pohađala je cikluse stručnih seminara Analitičke psihologije u Zagrebu, te nastavlja i pohađa edukaciju u Hrvatskom društvu za analitičku psihologiju. Završava program Mindfulness Based Living Course (MBLC) pod vodstvom Davida McMurtrya te u udruzi Mindfulness Hrvatska sa Ivanom Kurtov pokreće program ”Drago mi je upoznati Se”. Završila je Certificated Mindfulness Training Course certificiran od Mindfulness Association te je trenutno u edukaciji Mindfulness Teacher Training: ”Teaching Skills”. Kontinuirano nadopunjuje stečena znanja te pohađa predavanja, konferencije, seminare i radionice u povezanim područjima interesa – joge, psihologije, plesa, kineziologije, holističkim i integrativnim pristupima za unaprjeđenje kvalitete života. Završila je edukaciju napredne Reference Point Therapy –metodu iscjeljivanja emocionalnih trauma, međunarodni seminar Kvantne medicine, stručni seminar “Vježbenica za pokret i ples”.

Surađuje s udrugama na različitim projektima vezanim uz svjesni pokret, jogu, ples, kreativni izraz te u facilitaciji. Vanjska je suradnica volonterka u psihijatrijskoj bolnici Sv. Ivan, gdje u sklopu dnevne bolnice provodi vježbe svjesnog pokreta utemeljene u praksi joge i mindfulnessa.

Proučava prakse joge i mindfulnessa s posebnim interesom na psihološke benefite svjesnog pokreta, usredotočene pažnje i relaksacije te dobrobiti integrativnog pristupa na cjelokupnu kvalitetu života; od dječje dobi pa nadalje. Želja joj je da kroz sve te prakse upoznajemo različite aspekte sebe, ostvarimo bliži kontakt sa sobom i kroz to pronađemo unutarnju radost i mir koji postoje unutar svakog od nas.

Članstvo u udruzi

Udruga Mindfulness Hrvatska službeno je postala punopravna udruga u srpnju 2018. godine. Ukoliko ste zainteresirani za članstvo molimo da nas kontaktirate i javit ćemo Vam se u najkraćem roku.


Puno hvala svima koji su svojim trudom, dolascima na sastanke, izdvajanjem slobodnog vremena i pokazivanja velikog entuzijazma, doveli do stvaranja i oživljavanja udruge Mindfulness Hrvatska.

adult-business-close-up-433495.jpg