Svjetski dan mentalnog zdravlja: 10.10. 2022.

SVJETSKI DAN MENTALNOG ZDRAVLJA 2022. 10.10.2022.

Make mental health and wellbeing for all a global priority


‘Učinimo mentalno zdravlje i dobrobit za sve globalnim prioritetom’ – tema ovogodišnjeg Svjetskog dana mentalnog zdravlja

Udruga Mindfulness Hrvatska i svi naši podržavatelji s ponosom doprinosimo cilju da mentalno zdravlje i dobrobit za sve postanu globalni prioritet.

Mentalno zdravlje djece, mladih i odraslih značajan je i rastući problem diljem svijeta. U Hrvatskoj je isti prepoznat od strane državne i lokalne vlasti koje doprinose pružanju stručne skrbi i podrške te pokretanju novih inicijativa. Primjerice, u veljači 2022. grad Zagreb pokrenuo je prvi portal mentalnog zdravlja u zemlji: (https://mentalnozdravlje.zagreb.hr/).

Od 1966. do 2021. objavljeno je preko 16,5 tisuća istraživačkih članaka o mindfulnessu, rast publikacija je eksponencijalan, a većina radova objavljena je u području psihologije (47%) i psihijatrije (20,8%). Rezultati metaanaliza koje se bave povezanošću mindfulnessa i mentalnog zdravlja različitih skupina ljudi pokazuju da intervencije temeljene na mindfulnessu smanjuju tjeskobu, depresiju, stres i razinu emocionalne iscrpljenosti te povećavaju subjektivnu dobrobit. Više o znanstvenim dokazima učinkovitosti intervencija temeljenih na mindfulnessu pročitajte ovdje: Nova istraživanja povezanosti mindfulnessa i mentalnog zdravlja.

Na Svjetski dan mentalnog zdravlja 2022., u ponedjeljak 10. listopada, Mindfulness Hrvatska organizira 3 kratke online mindfulness prakse. Ove prakse, koje će se voditi na hrvatskom jeziku, besplatne su i namijenjene svima – nije potrebno prethodno iskustvo mindfulnessa ili meditacije.

Svaka od tri prakse tijekom dana ima temu ‘otpuštanja’… otpuštanja stresa, brige ili tjeskobe, možda u vezi s problemom ili teškim izazovom. Svaka praksa će trajati otprilike 15 minuta, a vodi je kvalificirani, certificirani i iskusni učitelj mindfulnessa.

  1. praksu u 07:00 h vodi Dubravka Fazlić
  2. praksu u 12:00 h vodi Helena Cuculić
  3. praksu u 19:00 h vodi Ivana Kurtov

Nema potrebe za prethodnom registracijom – jednostavno se prijavite pomoću Zoom aplikacije:

https://us02web.zoom.us/j/85634542026?pwd=dVNXTkZrbHYxQmNNLyt4N3lobGdEdz09

Meeting ID: 856 3454 2026

Passcode: 703666

Nadamo se da ćete nam se pridružiti online kako bismo zajedno vježbali mindfulness!

Za više informacija o mindfulnessu i tečajevima koje nudimo posjetite web stranicu naše Udruge. Možete nas kontaktirati putem naše naše kontakt stranice ili putem e-maila [email protected] 

Veliko hvala svim našim članicama i članovima na dobrovoljnom i entuzijastičnom angažmanu oko ovog događanja: Tini Slukan za organizaciju, koordinaciju i prijevod, Andreji Bartolac i Davidu McMurtryju za tekstove, Dubravki Fazlić, Ivani Kurtov i Heleni Cuculić za prakse te svim ostalim članovima na podršci.